Zanimljivo

Činjenice sokola sa crvenim ramenima

Činjenice sokola sa crvenim ramenima

Jastreb sa crvenim ramenom (Buteo lineatus) srednje je američki jastreb. Svoje zajedničko ime dobiva po ružnatom ili crvenkasto smeđom perju na ramenima zrelih ptica. Maloljetnici su obojeni različito od roditelja i mogu ih brkati sa maloljetnim jastrebovima širokog krila i jastreba.

Brze činjenice: Sokol s crvenim ramenima

  • Naučno ime: Buteo lineatus
  • Ime: Sokol sa crvenim ramenima
  • Osnovna grupa životinja: Bird
  • veličina: 15-25 inča dugo; Raspon krila 35-50 inča
  • Težina: 1-2 kilograma
  • Životni vijek: 20 godina
  • Dijeta: Mesožder
  • Stanište: Istočne Sjedinjene Države i Meksiko; Zapadna obala Sjedinjenih Država
  • Stanovništvo: Povećava
  • Status očuvanja: Najmanja briga

Opis

Odrasli sokoli sa crvenim ramenima imaju smeđe glave, crvena "ramena", crvenkaste grudi i blijede trbuhe koji su označeni crvenim šipkama. Crvenkasta boja je izraženija kod ptica koje žive na zapadnom dijelu svog raspona. Repovi i krila sokola imaju uske bijele trake. Noge su im žute. Maloljetnice su uglavnom smeđe boje, s tamnim prugama na polutom trbuhu i uskim bijelim trakama na inače smeđom repu.

Ženke su nešto veće i teže od mužjaka. Ženke se kreću od 19 do 24 inča i teže oko 1,5 kilograma. Mužjaci mjere 15 do 23 inča i teže oko 1,2 kilograma. Raspon krila se kreće od 35 do 50 inča.

U letu jastreb s crvenim ramenima drži krila prema naprijed kada lebdi i čaše ih dok klizi. Ako lete brzi otkucaji isprekidani s klizama.

Maloljetnice su smeđe i tamnoplave s prugama na trbuhu. cuatrok77 foto / Getty Images

Stanište i distribucija

Sokolovi s crvenim ramenima žive i na istočnoj i zapadnoj obali Sjeverne Amerike. Istočno stanovništvo živi od južne Kanade, južno do Floride i istočnog Meksika, a zapadno do Velike ravnice. Dio istočnog stanovništva je migrantski. Sjeverni dio opsega je uzgajalište, dok je dio od Teksasa do Meksika zimovalište. Na zapadu, vrsta živi od Oregona do Baje Kalifornije. Zapadna populacija je nezaseljena, mada ptice zimi izbjegavaju veće visine.

Jastrebi su šumski grabežljivci. Preferirana staništa uključuju šume tvrdog drveta, miješane šume i listopadne močvare. Javljaju se i u prigradskim lokacijama u blizini šuma.

Karta jastreba crvenog ramena tokom cijele godine (zeleni), uzgajališta (narandžasta) i zimskog pojasa (plava).,. Scops / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International

Dijeta i ponašanje

Kao i drugi grabljivci, jastrebovi s crvenim ramenima su mesožderke. Oni love vidom i zvukom, tražeći plen dok se uzdižu na vrhu stabla ili dalekovoda ili dok vrve. Plen uzimaju do vlastite težine, uključujući glodare, zečeve, male zmije, guštere, ptice, žabe, insekte, rakove i ribe. Povremeno mogu jesti mrkvu, poput jelena ubijenog na cesti. Sokoli sa crvenim ramenima mogu spremati hranu da bi jeli kasnije.

Razmnožavanje i potomstvo

Sokovi crvenih ramena se uzgajaju u šumovitim predjelima, obično u blizini vode. Kao i drugi jastrebovi, monogamni su. Dvorstvo uključuje lebdenje, pozive i ronjenje. Prikaz uključuje ili par ili samo mužjaka i obično se javlja sredinom dana. Parenje se događa između aprila i jula. Par gradi gnijezdo od štapova, koje može uključivati ​​mahovinu, lišće i koru. Ženka odlaže tri ili četiri mrlju lavande ili smeđa jaja. Inkubacija traje između 28 i 33 dana. Prva pilić se izleže do tjedan dana prije finalnog. Izluživanje teži 1,2 unce po rođenju. Ženka ima glavnu odgovornost za inkubaciju i uzgoj, dok mužjak lovi, ali ponekad se mužjak brine za jaja i piliće.

Dok mladi napuštaju gnijezdo oko šest tjedana starosti, oni ovise o roditeljima do 17.-19. tjedna i mogu ostati u blizini gnijezda do sljedeće sezone parenja. Sokoli sa crvenim ramenima postaju spolno zreli u dobi od 1 ili 2 godine. Iako jastreb može živjeti 20 godina, samo polovina pilića preživi prvu godinu, a malo tko živi do 10. godine života. Stopa uspješnosti gniježđenja je samo 30%, plus što se ptice suočavaju sa mnogim grabežljivcima u svim fazama života.

Status očuvanja

Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) kategorizira sokola crvenog ramena kao "najmanje brige" sa sve većom populacijom. Iako je bio obilat prije 1900. godine, jastreb i drugi grabežljivci bili su ugroženi do drugog dijela 20. stoljeća. Zakoni o zaštiti, zabrana pesticida DDT, obnova šuma i zabrana lova pomogli su jastrebu crvenog ramena da se oporavi.

Prijetnje

Krčenje šuma znatno je umanjilo raspon sokola sa crvenim ramenima. Prijetnje sokolu uključuje trovanje insekticidima, zagađenje, sječa šuma, sudar vozila i nesreće dalekovoda.

Izvori

  • BirdLife International 2016 Buteo lineatus. IUCN crvena lista ugroženih vrsta 2016: e.T22695883A93531542. doi: 10.2305 / IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22695883A93531542.en
  • Ferguson-Lees, James i David A. Christie. Raptori svijeta. Houghton Mifflin Harcoat, 2001. ISBN 0-618-12762-3.
  • Rich, T.D., Beardmore, C.J., i dr. Partneri u letu: Severnoamerički plan zaštite ptica. Cornell laboratorija za ornitologiju, Ithaca, NY, 2004.
  • Stewart, R. E. "Ekologija populacije sokola sa crvenim ramenima". Bilten Wilson, 26-35, 1949.
  • Woodford, J. E .; Eloranta, C. A .; Rinaldi, A. „Gustoća gnijezda, produktivnost i odabir staništa jastrebova crvenih ramena u susednoj šumi.“ Jnaš analitičar Raptor. 42 (2): 79, 2008. doi: 10.3356 / JRR-07-44.1


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos