Zanimljivo

Činjenice o dizalicama

Činjenice o dizalicama

Divokoza je bilo 58 vrsta velikih glodavaca u porodicama Erethizontidae i Hystricidae. Divokoze Novog Svijeta su u porodici Erethizontidae, a Stare svjetske divokoze su u porodici Hystricidae. Uobičajeni naziv "divokoza" dolazi od latinskog izraza koji znači "ubiti svinju".

Brze činjenice: Porcupine

  • Naučno ime: Erethizontidae, Hystricidae
  • Uobičajena imena: Divokoza, svinja
  • Osnovna grupa životinja: Sisar
  • veličina: 25-36 inča dugačak sa repom od 8-10 inča
  • Težina: 12-35 kilograma
  • Životni vijek: Do 27 godina
  • Dijeta: Biljni
  • Stanište: Umjerene i tropske zone
  • Stanovništvo: Stabilno ili opadajuće
  • Status očuvanja: Najmanja briga za ugrožene

Opis

Divokoze su okrugla tijela prekrivena krznom u nijansama smeđe, bijele i sive. Veličina varira ovisno o vrstama, u rasponu od 25 do 36 inča plus rep od 8 do 10 inča. Teže između 12 i 25 kilograma. Divokoze starog svijeta imaju bodlje ili šargarepe grupirane u grozdove, dok su pernice priložene odvojeno za divokoze novog svijeta. Peraje su modificirane dlake od keratina. Iako imaju relativno slab vid, divokoze imaju odličan miris.

Stanište i distribucija

Divokoze žive u umjerenim i tropskim regijama u Sjevernoj i Južnoj Americi, Africi, južnoj Evropi i Aziji. Divokoze novog svijeta preferiraju staništa sa drvećem, dok su divokoze starog svijeta kopnene. Staništa divokoza su šume, kamenita područja, travnjaci i pustinje.

Dijeta

Porkopuni su prije svega biljojedi koje se hrane lišćem, grančicama, sjemenkama, zelenim biljkama, korijenjem, bobicama, usjevima i kore. Međutim, neke vrste nadopunjuju svoju prehranu sa malim gmazovima i insektima. Dok ne jedu životinjske kosti, divokoze ih žvaču kako bi istrošili zube i nabavili minerale.

Ponašanje

Divokoze su najaktivnije noću, ali nije neobično vidjeti ih kako hrane tokom dana. Vrste Starog svijeta su kopnene, dok su vrste iz Novog svijeta odlične penjačice i mogu imati repove prešana. Divokoze spavaju i rađaju u nasipima napravljenim u pukotinama stijena, šupljim trupcima ili ispod građevina.

Glodari pokazuju nekoliko defanzivnih ponašanja. Kada im prijete, divokoze podižu peraje. Crno-bijele perje čine da divokoza nalikuje skuku, posebno kad je mrak. Divokoze škakljaju zubima kao zvuk upozorenja i drhtaju tijelom kako bi pokazale svoje perje. Ako ove prijetnje ne uspiju, životinja oslobađa oštar miris. Konačno, divokoza trči unazad ili u stranu u prijetnju. Iako ne može bacati perje, bodlje na kraju bodlji pomažu im da se strpe pri kontaktu i otežavaju njihovo uklanjanje. Peradi su obložene antimikrobnim sredstvom, vjerojatno da bi zaštitile divokoze od infekcije prouzrokovane samopovređivanjem. Rastu nove perje kako bi nadomjestile izgubljene.

Razmnožavanje i potomstvo

Razmnožavanje se ponešto razlikuje između starih i novovjekovnih vrsta. Divokoze u Starom svijetu su monogamne i uzgajaju se nekoliko puta godišnje. Nove vrste svijeta su plodne samo 8 do 12 sati tokom godine. Membrana se zatvara vaginu ostatak godine. U septembru se vaginalna membrana rastvara. Mirisi iz ženskog urina i vaginalne sluzi privlače muškarce. Mužjaci se bore za prava parenja, ponekad savijajući ili osakaćujući konkurente. Pobjednik čuva ženku protiv drugih mužjaka i urinira na nju da provjeri spremnost na pariranje. Ženka beži, ugrize ili maše repom dok ne bude spremna. Zatim pomiče rep po leđima kako bi zaštitio svog partnera od perja i predstavio joj stražnji dio. Nakon parenja mužjak odlazi da traži druge prijatelje.

Gestacija traje između 16 i 31 sedmice, ovisno o vrsti. Na kraju ovog vremena ženke obično rode jedno potomstvo, ali ponekad se rode dva ili tri mlada (koja se nazivaju porcupeti). Porcupeti teže oko 3% težine njihove majke pri rođenju. Rođene su mekim perjanicama, koje se stvrdnjavaju u roku od nekoliko dana. Porkupeti sazrijevaju između 9 mjeseci i 2,5 godine, ovisno o vrsti. U divljini divokoze divljači obično žive do 15 godina. Međutim, mogu živjeti i do 27 godina, što ih čini najdugovječnijim glodarima, nakon golog madeža pacova.

Porcupete se rađaju fleksibilnim perjem. Farinosa / Getty Images

Status očuvanja

Status očuvanja divokoze su različiti u zavisnosti od vrste. Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) klasificira neke vrste kao "najmanje brigu", uključujući sjevernoameričke divokoze (Erethizon dorsatum) i divokoze divokoze (Trichys fasciculata). Filipinski divljač (Hystrix pumila) ranjiva je patuljasta divokoza (Coendou speratus) je ugrožena, a nekoliko vrsta nije ocijenjeno zbog nedostatka podataka. Stanovništvo se kreće od stabilnog do pada u broju.

Prijetnje

Prijetnje divljačima divokoze obuhvaćaju krivolov, lov i zamke, gubitak staništa i rascjep zbog krčenja šuma i poljoprivrede, sudara u vozilima, divljih pasa i požara.

Divokoze i ljudi

Divokoze se jedu kao hrana, posebno u jugoistočnoj Aziji. Njihova perja i čuvari kose koriste se za izradu ukrasne odjeće i drugih predmeta.

Izvori

  • Cho, W. K .; Ankrum, J. A .; et al. "Mikrostrukturirana ježa na sjeveroameričkom divljači divljeg divljači omogućava lako prodiranje u tkivo i teško uklanjanje." Zbornik radova Nacionalne akademije nauka. 109 (52): 21289-94, 2012. doi: 10.1073 / pnas.1216441109
  • Emmons, L. Erethizon dorsatum. IUCN crvena lista ugroženih vrsta 2016: e.T8004A22213161. doi: 10.2305 / IUCN.UK.2016-3.RLTS.T8004A22213161.en
  • Guang, Li. "Upozoravajući miris divokoze Sjeverne Amerike." Časopis za hemijsku ekologiju. 23 (12): 2737-2754, 1997. doi: 10.1023 / a: 1022511026529
  • Roze, Locke i David Uldis. "Antibiotska svojstva divljači divljači." Časopis za hemijsku ekologiju. 16 (3): 725-734, 1990. doi: 10.1007 / bf01016483
  • Woods, Charles. Macdonald, D. (ur.). Enciklopedija sisara. New York: Činjenice. 686-689, 1984. ISBN 0-87196-871-1.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos