Info

Biografija Lene Horne

Biografija Lene Horne

Iz Brooklyna u New Yorku Lena Horne odgajala je majka, glumica, a potom i baka po ocu Cora Calhoun Horne, koja je Lenu odvela u NAACP, urbanu ligu i društvo za etičku kulturu, sve centre u to vrijeme aktivizam. Cora Calhoun Horne poslala je Lenu u školu za etičku kulturu u New Yorku. Otac Lene Horne, Teddy Horne, bio je kockar koji je ostavio suprugu i kćer.

Korijeni Core Calhoun Horne bili su u obitelji kćeri Lene Horne, Gail Lumet Buckley, koja je u svojoj knjizi kronično kronila. Crni Calhouns. Ti dobro obrazovani buržoaski Afroamerikanci porijeklom su od nećaka potpredsjednika secesionista Johna C. Calhouna. (Buckley takođe kronizira porodičnu istoriju u svojoj knjizi iz 1986. godine,The Hornes.)

S 16 godina Lena je počela raditi u Harlem's Cotton Clubu, prvo kao plesačica, potom u horu, a kasnije i kao solo pjevačica. Pjevala je s orkestrima, a dok je pjevala uz (bijeli) orkestar Charlieja Barneta, bila je "otkrivena". Odatle je počela svirati klubove u Greenwich Villageu, a potom je nastupala u Carnegie Hallu.

Početkom 1942. Lena Horne pojavila se u filmovima, proširivši karijeru na filmove, Broadway i snimke. Za životni uspjeh bila je nagrađena mnogim nagradama.

U Holivudu joj je bio ugovor sa studijima MGM-a. Bila je uključena u filmove kao pjevačica i plesačica, a bila je istaknuta zbog svoje ljepote. Ali njezine uloge bile su ograničene odlukom studija da svoje dijelove uređuje kada se filmovi prikazuju na segregiranom Jugu.

Njena zvijezda ukorijenjena je u dva muzička filma iz 1943. godine,Stormy WeatheriKabina na nebu. Nastavila se pojavljivati ​​u ulogama pjevačice i plesačice do 40-ih. Pjesma s potpisom Lene Horne iz istoimenog filma iz 1943. godine je "Stormy Weather". Dvaput je pjeva u filmu. Prvi put predstavljena je zemljanošću i nevinošću. Na kraju, to je pjesma o gubitku i očaju.

Tokom Drugog svjetskog rata gostovala je prvo s USO; brzo se umorila od rasizma s kojim se suočila i počela je obilaziti samo crne logore. Bila je miljenica afroameričkih vojnika.

Lena Horne bila je u braku s Louisom J. Jonesom od 1937. do razvoda 1944. Imali su dvoje djece, Gail i Edwina. Kasnije je bila udana za Lennieja Haytona od 1947. do njegove smrti 1971, iako se razdvojila nakon ranih 1960-ih. Kad se prvi put udala za njega, bijelog jevrejskog muzičkog direktora, taj su brak držali u tajnosti tri godine.

Pedesetih godina prošlog stoljeća njezina povezanost s Polom Robesonom dovela je do toga da je proglašena za komunistkinju. Provela je vrijeme u Evropi gdje su je dobro primili. Do 1963. godine ona se na zahtjev Jamesa Baldwina mogla sastati s Robertom F. Kennedyjem kako bi razgovarali o rasnim pitanjima. Bila je dio ožujka 1963. u Washingtonu.

Lena Horne je svoje memoare objavila 1950. godine kao Uživo a 1965. kao Lena.

U šezdesetim godinama Lena Horne snimala je muziku, pjevala u noćnim klubovima i pojavljivala se na televiziji. Sedamdesetih godina prošlog veka nastavila je da peva i pojavila se u filmu iz 1978. godineThe Wiz, afroamerička verzijaCarobnjak iz Oza.

Početkom 1980-ih gostovala je u Sjedinjenim Državama i Londonu. Nakon sredine 1990-ih rijetko se pojavila, a umrla je 2010.

Filmografija

  • 1938. - Vojvoda je vrhovima
  • 1940. - Harlem On Parade
  • 1941. - Panamska kapa
  • 1942 - G.I. Jubilarni
  • 1943 - Kabina na nebu
  • 1943 - Olujno vrijeme
  • 1943 - Vojvoda je vrhovima
  • 1945 - Harlem Hot Shots
  • 1944. - Boogie Woogie Dream
  • 1944 - praznik Hi-De-Ho
  • 1944. - Moja nova haljina
  • 1946 - Živi 'bluzi
  • 1946 - Mantan Messes Up
  • 1946 - Do prelaska oblaka
  • 1950. - Vojvotkinja od Idaha
  • 1956 - Upoznajte se u Las Vegasu
  • 1969. - Smrt strelaca
  • 1978 - Čarobnjak!
  • 1994. - To je zabava III
  • 1994. - Večer sa Lenom Horne

Brze činjenice

Poznat po: a istovremeno su ograničeni i prelaze rasne granice u industriji zabave. "Stormy Weather" je bila njena pjesma za potpis.

Zanimanje: pjevačica, glumica
Datumi: 30. juna 1917. - 9. maja 2010

Takođe poznat kao: Lena Mary Calhoun Horne

Mjesta:New York, Harlem, Sjedinjene Države

Počasni stupnjevi: Univerzitet Howard, koledž Spelman


Pogledajte video: Joséphine Baker: The 1st Black Superstar (Oktobar 2021).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos