Novo

Šta je ponos lavova?

Šta je ponos lavova?

Lav (Panthera leo) ima nekoliko karakteristika koje ga razlikuju od ostalih divljih grabežljivih mačaka svijeta. Jedna od ključnih razlika je njegovo socijalno ponašanje. Dok su neki lavovi nomadski i putuju i love pojedinačno ili u paru, većina lavova živi u društvenoj organizaciji poznatoj kao ponos. To je osobina sasvim jedinstvena među velikim svjetskim vrstama mačaka, od kojih su većina samotni lovci tijekom svog odraslog života.

Organizacija ponosa

Veličina ponosa lava može se uvelike razlikovati, a struktura se razlikuje između afričke i azijske podvrste. U prosjeku se ponos lavova sastoji od oko tri mužjaka i desetak ženki, zajedno s njihovim mladima (iako su primijećeni prsti sa čak 40 životinja). U rijetkim azijskim podvrstima, lavovi se dijele na spolove specifične za spol u kojima mužjaci i ženke ostaju u zasebnim skupinama, osim vremena parenja.

U tipičnom afričkom ponosu, ženke čine jezgro grupe i uglavnom ostaju u istom ponosu od rođenja do smrti - iako se žene povremeno izbacuju iz ponosa. Kao rezultat ostatka istog ponosa, ženski lavovi su uglavnom povezani jedan s drugim. Zbog ove stalnosti, lavovi se smatraju društvenom strukturom matrijarhalnom.

Uloga muških lavova

Muški mladunci ostaju ponos oko tri godine, nakon čega postaju lutajući nomadi oko dvije godine, sve dok ne preuzmu postojeći ponos ili ne formiraju novi oko 5. godine.

Neki muški lavovi ostaju nomadi za život. Ovi dugogodišnji nomadski mužjaci rijetko se razmnožavaju, jer su većina plodnih ženki u ponosu zaštićeni od stranaca. U retkim prilikama, grupa novih muških lavova, obično mladih nomada, može preuzeti postojeći ponos; tokom ove vrste preuzimanja uljezi mogu pokušati ubiti potomstvo drugih mužjaka.

Budući da je očekivano trajanje života za muške lavove znatno manje nego za ženke, njihovo djelovanje u ponosu je relativno kratko. Mužjaci su u dobi od 5 do 10 godina starosti. Jednom kada više nisu sposobni za očinstvo mladunaca, obično ih izbacuju iz ponosa. Mužjaci rijetko ostaju dio ponosa duže od tri do pet godina. Ponos sa starijim mužjacima sazreo je za preuzimanjem grupa mladih muških nomada.

Wn Xin / EyeEm / Getty Images

Ponosno ponašanje

Mladunci u danom ponosu često se rađaju gotovo u isto vrijeme, pri čemu ženke služe kao zajednički roditelji. Ženke dojeju mladunce, međutim, slabije potomstvo se rutinski ostavlja da se same brinu i često uslijed toga umiru.

Lavovi obično love s drugim članovima svog ponosa. Neki stručnjaci teoretiziraju da je to lovna prednost koju ponos nudi na otvorenim ravnicama što je moglo dovesti do evolucije društvene strukture ponosa. Takva područja za lov naseljavaju velike životinje grabljivice, od kojih neke mogu težiti čak 2.200 kilograma, pa je lov u skupinama potreban. (Nomadski lavovi imaju veću vjerojatnost da će se hraniti manjim plijenom teškim samo 30 kilograma.)

Lav ponos provodi dosta vremena u besposlenosti i snu, a mužjaci patroliraju po obodu kako bi se zaštitili od uljeza. Unutar strukture ponosa, ženke vode lov na plijen. Ponos se okuplja nakon što je ubijen, svađajući se među sobom.

Iako lov ne vode u napadu ponosa, nomadski muški lavovi su vrlo vješti lovci, jer su često prisiljeni na lov na malu, vrlo brzu divljač. Bilo da se radi o grupama ili samostalno, strategija lova na lavove obično je sporo, strpljivo probijanje praćeno kratkim naletima brzine za napad. Lavovi nemaju veliku izdržljivost i ne snalaze se dugo u potjerama.


Pogledajte video: The Lion King 2 - One of Us Croatian 1080p HD (Oktobar 2021).

Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos