Zanimljivo

Joan Baez Biografija

Joan Baez Biografija

Baez je bila poznata po sopstvenom glasu, ganutljivim pjesmama i dugoj crnoj kosi početkom karijere - sve dok je nije ošišala 1968. godine.

Joan Baez Biografija

Joan Baez rođena je 9. januara 1941. godine na Staten Islandu u New Yorku. Njen otac Albert Baez bio je fizičar rođen u Meksiku, dok je majka bila škotskog i engleskog porijekla. Odrastala je u New Yorku i Kaliforniji, a kad je njen otac zauzeo fakultetski položaj u Massachusettsu, pohađala je Bostonski univerzitet i počela pjevati u kafićima i malim klubovima u Bostonu i Cambridgeu, a kasnije i u odjelu Greenwich Village u New Yorku. Bob Gibson pozvao ju je da prisustvuje folklornom festivalu u Newportu 1959. godine, gdje je bila hit; pojavila se ponovo u Newportu 1960. godine.

Vanguard Records, poznat po promociji narodne muzike, potpisao je Baez, a 1960. svoj prvi album,Joan Baez, izašao. Preselila se u Kaliforniju 1961. Njen drugi album, Svezak 2, pokazao se njenim prvim komercijalnim uspjehom. Njezina prva tri albuma fokusirana su na tradicionalne narodne balade. Njen četvrti album, Koncert, 2. dio, počeo da se prelazi u savremeniju narodnu muziku i protestne pesme. Uključila se na taj album "We Shall Overcome" koji je, kao evolucija stare pjesme o evanđelju, postao himna građanskih prava.

Baez u 1960-ima

Baez je upoznao Boba Dylana u aprilu 1961. godine u Greenwich Villageu. Periodično je nastupila s njim i provodila puno vremena s njim u periodu od 1963. do 1965. Njeni omoti takvih Dilanovih pjesama kao što su "Ne misli dvaput" pomogli su mu da prepozna svoje vlastito priznanje.

U svom djetinjstvu izložena rasnoj tragovi i diskriminaciji zbog svog meksičkog nasljeđa i značajki, Joan Baez se već u ranoj karijeri uključila u niz društvenih razloga, uključujući građanska prava i nenasilje. Ponekad je bila zatvorena zbog svojih protesta. 1965. osnovala je Institut za istraživanje nenasilja sa sjedištem u Kaliforniji. Kao kveker odbila je platiti dio poreza na dohodak za koji je vjerovala da će platiti vojnu potrošnju. Odbila je igrati u bilo kojim izdvojenim prostorima, što je značilo da je kad je obilazila Jug igrala samo na crnim koledžima.

Joan Baez snimila je više popularnih pjesama kasnijih šezdesetih, uključujući Leonarda Cohena („Suzanne“), Simona i Garfunkela, Lennona i McCartneyja iz Bitlsa („Zamisli“). Snimila je šest svojih albuma u Nashvilleu od 1968. Sve pjesme na njoj 1969 Bilo koji dan sada, set sa dva rekorda, sačinio je Bob Dylan. Njena verzija "Joe Hill" na Jedan dan po dan pomogao da se ta melodija približi široj javnosti. Takođe je obrađivala pjesme kantautora iz zemlje, uključujući Willie Nelson i Hoyt Axton.

1967. Kćeri američke revolucije uskraćivale su Joan Baez dozvolu za nastup u Hall Hall, rezonirajući i s njihovim poznatim uskraćivanjem iste privilegije Marian Anderson. Baezov koncert je takođe premješten u tržni centar, kao što je to bio slučaj Marijana Andersona: Baez je nastupio kod Washingtonskog spomenika i privukao 30.000. Al Capp ju je iste godine u stripu "Li'l Abner" parodirao kao "Joanie Phonie". "Li'l Abner" je vrhunska inspiracija koja stoji iza lika Sadie Hawkins, osnažene žene koja od muškaraca traži ljude umjesto da čekaju da je pitaju.

Baez 1970-ih

Joan Baez se udala za Davida Harrisa, protestanta iz Vijetnama 1968. godine, i bio je u zatvoru većinu godina njihovog braka. Razveli su se 1973. godine, nakon što su imali jedno dete, Gabrijel Earl. 1970. godine učestvovala je u dokumentarcu "Carry It On", uključujući film od 13 pesama u koncertu, o svom životu kroz to vrijeme.

Privukla je mnogo kritike zbog turneje po Severnom Vijetnamu 1972.

Sedamdesetih godina prošlog veka počinje da komponuje sopstvenu muziku. Njeno „To Bobby“ napisano je u čast njezine duge veze sa Bobom Dylanom. Snimila je i rad svoje sestre Mimi Farine. 1972. godine potpisala je s A&M Records. Joan Baez je od 1975. do 1976. gostovala u reviji Roba Thundera Boba Dylana, što je rezultiralo dokumentarnim filmom o turneji. Prešla je u Port Records za još dva albuma.

1980-ih-2010

1979. godine Baez je pomogao formirati Humanitas International. U 1980-ima je bila na turneji po pitanju ljudskih prava i tempa, podržavajući pokret Solidarnost u Poljskoj. Godine 1985. gostovala je na Amnesty International i bila dio koncerta Live Aid.

Svoju autobiografiju objavila je 1987. godine I glas za pjevanje, i prešli na novu etiketu, Gold Castle. Album iz 1987. godine Nedavno obuhvatio je pacifističku himnu i još jedan klasik evanđelja koji je proslavio Marian Anderson, "Razbijamo kruh zajedno", i dvije pjesme o borbi za slobodu Južne Afrike.

Zatvorila je Humanitas International 1992. godine da bi se fokusirala na svoju muziku, a zatim snimila Igraj me unazad (1992) i Zvoni zvona (1995), za Virgin i Guardian Records, respektivno. Igraj me unazad obuhvatale su pjesme Janis Ian i Mary Chapin Carpenter. Baez je 1993. godine nastupio u Sarajevu, a zatim usred rata.

Nastavila je snimati u ranim 2000-ima, a PBS je istaknuo svoj rad sa američkim Masters segmentom 2009. godine.

Joan Baez je oduvijek bila prilično aktivna, ali uglavnom se držala izvan partizanske politike, potvrdivši svog prvog kandidata za javnu funkciju 2008. godine kada je podržala Baracka Obamu.

Baez je 2011. godine nastupio u New Yorku za aktiviste Okupirajmo Wall Street.

Diskografija

  • 1960: Joan Baez Vol. 1 (prepravljeno 2001.)
  • 1961: Joan Baez Vol. 2 (remasterirano 2001.)
  • 1964: Joan Baez 5 - 2002 verzija sa bonus pjesmama
  • 1965: Zbogom, Angelina
  • 1967: Joan
  • 1969: Bilo koji dan sada: Pjesme Boba Dylana
  • 1969: Davidov album
  • 1970: Prvih deset godina
  • 1971: Nosi ga
  • 1972: Blaženi su ...
  • 1972: Dođite iz sjene
  • 1974: Gracias a la Vida (Evo života)
  • 1975: Dijamanti i rđa
  • 1976: Album Lovesong
  • 1977: Najbolje od Joan Baez
  • 1979: Iskrena uspavanka
  • 1979: Album muzike zemlje Joan Baez
  • 1982: Vrlo rano Joan Baez
  • 1984: Ballad Book Vol. 1
  • 1984: Ballad Book Vol. 2
  • 1987: Nedavno
  • 1990: Blowin 'Away
  • 1991: Braća po oružju
  • 1992: Nema žene bez plača
  • 1992: Igraj me unazad
  • 1993: Iz svake faze
  • 1993: rijetki, živi i klasični (kutija)
  • 1995: Zvona zvona (zimski praznici i Božić)
  • 1996: Najveći hitovi (remasterirani)
  • 1996: Govoreći o snovima
  • 1997: Otišao iz opasnosti
  • 1998: Baez pjeva Dylana
  • 1999: Majstori 20. veka: Zbirka milenijuma
  • 1960: Joan Baez Vol. 1 (prepravljeno 2001.)
  • 1961: Joan Baez Vol. 2 (remasterirano 2001.)
  • 1964: Joan Baez 5 - 2002 verzija sa bonus pjesmama
  • 2003: Tamni akordi na velikoj gitari
  • 2005: Bowery Songs
  • 2007: Ring Them Bells (ponovno izdavanje s bonus pjesmama)
  • 2008: Dan poslije sutra
  • 2011: Kraljica narodne muzike

Joan Baez Quotes

  • "Koncert postaje svoj kontekst i to je ono što je predivno u tome da mogu izdržati - da mogu reći što želim, staviti pjesme tamo gdje ih želim i, nadam se, pružiti ljudima i večer lijepe muzike . " (1979)
  • "Akcija je protuotrov za očaj."

Izvori

  • Baez, Joan. "I glas za pjevanje." 1987.
  • Baez, Joan. "Knjiga pjesama Joan Baez: P / V / G Folio. "1992.
  • Hajdu, David. "Pozitivno četvrta ulica: Životi i vremena Joan Baez, Boba Dylana, Mimi Baez Farina i Richarda Farine. "2011.
  • Swanekamp, ​​Joan. "Dijamanti i hrđa: Bibliografija i diskografija o Joan Baez. "1979.


Video, Sitemap-Video, Sitemap-Videos