Zanimljivo

Činjenice smeđeg medveda (Ursus arctos)

Činjenice smeđeg medveda (Ursus arctos)

Smeđi medvjed (Ursus arctos) je najrasprostranjeniji medvjed na svijetu. Nalazi se u Sjevernoj Americi i Euroaziji. Postoji nekoliko podvrsta smeđeg medvjeda, uključujući medvjeda grizlija i kodiaka. Najbliži rođak mrkog medvjeda je polarni medvjed (Ursus maritimus).

Brze činjenice: smeđi medvjed

  • Naučno ime: Ursus arctos
  • Uobičajeno ime: Smeđi medvjed
  • Osnovna grupa životinja: Sisar
  • Veličina: 5-8 stopa
  • Težina: 700 funti
  • Životni vijek: 25 godina
  • Dijeta: Omnivore
  • Stanište: Sjeverna hemisfera
  • Stanovništvo: Preko 100.000
  • Status očuvanja: Najmanja zabrinutost

Opis

Jedan od načina prepoznavanja smeđeg medvjeda je grba na vrhu njegovog ramena. Grb je napravljen od mišića i pomaže medvjedu da kopa obruč. Nijedna druga vrsta medvjeda nema ovu grbavicu. Odrasli medvjedi imaju kratke repove i oštre zube s zakrivljenim donjim očnjacima. Lobanje su im teške i konkavne.

Kandži smeđeg medvjeda su veliki, zakrivljeni i tupi. Njihove kandže su ispravnije i duže od onih crnih medvjeda. Za razliku od crnog medvjeda, koji se lako penje po drveću, smeđi medvjed se penje rjeđe zbog svoje težine i strukture kandži.

Kandže smeđeg medvjeda prilagođene su kopanju, a ne penjanju na drveće. PhilipCacka / Getty Images

Iz njihovog imena možete pretpostaviti da su smeđi medvjedi smeđi. Međutim, ovi medvjedi mogu biti smeđi, crveni, žutosmeđi, kremasti, dvobojni ili gotovo crni. Ponekad su vrhovi krzna obojeni. Dužina krzna varira ovisno o sezoni. U ljeto im je krzno kraće. Zimi, krzno nekih smeđih medvjeda može doseći 4 do 5 inča u duljinu.

Veličina smeđeg medveda je vrlo varijabilna, ovisno o podvrstama i dostupnosti hrane. Mužjaci su oko 30% veći od ženki. Medvjed prosječne veličine može biti u duljini od 5 do 8 stopa i težiti 700 kilograma, međutim, pojavljuju se mnogo manji i mnogo veći primjerci. U prosjeku su polarni medvjedi veći od smeđih medvjeda, ali veliki grizli i polarni medvjed su uporedivi.

Stanište i distribucija

Raspon smeđeg medvjeda uključuje sjevernu Sjevernu Ameriku i Euroaziju, uključujući Sjedinjene Države, Kanadu, Rusiju, Kinu, Srednju Aziju, Skandinaviju, Rumunjsku, Kavkaz i Anatoliju. Svojevremeno ga je pronađen i u cijeloj Evropi, sjevernoj Africi, te toliko jugu kao i Meksiko u Sjevernoj Americi.

Raspon smeđeg medvjeda u 2010. Hannu

Smeđi medvjedi naseljavaju širok raspon okruženja. Zabilježeni su kako žive na visinama od razine mora do 5000 m (16000 ft). Oni naseljavaju temperaturne šume, preferiraju poluotvorene regije, ali žive i na tundri, prerijama i ušću.

Dijeta

Iako mrki medvjedi imaju reputaciju žestokih mesoždera, oni zapravo dobivaju čak 90% svojih kalorija iz vegetacije. Medvjedi su svejed i prirodno radoznali da jedu gotovo bilo koje stvorenje. Njihova preferirana hrana je sve obilno i lako nabavljivo, što varira ovisno o sezoni. Njihova prehrana uključuje travu, bobice, korijenje, lešinu, meso, ribu, insekte, orašaste plodove, cvijeće, gljivice, mahovinu, pa čak i borove šunke.

Medvjedi koji žive u blizini ljudi mogu plijeniti kućne ljubimce i stoku i pročistiti se ljudskom hranom. Smeđi medvjedi pojedu do 90 kilograma hrane dnevno u jesen i teže dva puta više nego kada proljeće izlaze iz svojih gomila.

Odrasli smeđi medvjedi suočavaju se sa nekolicinom predatora. Ovisno o tome gdje žive, mogu ih napasti tigrovi ili drugi medvjedi. Smeđi medvjedi dominiraju sivi vukovi, cugari, crni medvjedi, pa čak i polarni medvjedi. Veliki biljojedi rijetko prijete medvjedima, ali mogu ih smrtno raniti u samoodbrani ili zaštiti teladi.

Ponašanje

Većina odraslih smeđih medvjeda je krepukularna, s vrhovnom aktivnošću u ranim jutarnjim satima i uveče. Mladi medvjedi mogu biti aktivni tijekom dana, dok medvjedi koji žive u blizini ljudi obično su noćni.

Odrasli medvjedi obično su usamljeni, osim ženki sa mladunčadima ili okupljalištima na ribolovnim mjestima. Iako medvjed može lutati po ogromnom dometu, izgleda da nije teritorijalni.

Medvjedi dvostruko teže od proljeća prelaze u zimu. Svaki medvjed odabire zaštićeno mjesto kao brloga za zimske mjesece. Ponekad će medvjedi iskopati tratinčicu, ali koristiće pećinu, šuplji trupac ili korijenje drveća. Dok mrki medvjedi zimi postaju letargični, zaista ne prezimuju i mogu se lako probuditi ako ih uznemire.

Razmnožavanje i potomstvo

Ženke medvjeda postaju spolno zrele između 4. i 8. godine života i zagrijavaju se jednom u tri ili četiri godine. Mužjaci obično počinju parenje godinu dana starije od ženki, kada su dovoljno veliki da se takmiče s drugim mužjacima. I mužjaci i ženke uzimaju više parova tokom sezone parenja, koja traje od sredine maja do juna. Oplodna jajašca ostaju u maternici ženke šest mjeseci, implantirajući joj se u maternicu dok spava tijekom zime.

Mladiči se rađaju osam tjedana nakon implantacije, dok ženka spava. Prosječno leglo je 1 do 3 mladunaca, mada se može roditi čak 6 mladunaca. Mladunci se doje na majčinom mlijeku dok u proljeće ne izađu iz svoje stane. S njom ostaju oko dvije i pol godine. Mužjaci ne pomažu u uzgoju. Oni će se baviti čedomorstvom mladunaca drugog medveda, pretpostavljam da će ženke dovoditi u toplinu. Ženke često uspješno brane mladunce od mužjaka, ali mogu biti ubijene u sukobu. U divljini prosječni životni vijek smeđeg medvjeda iznosi oko 25 godina.

Hibridi

Genetska analiza medvjeda otkrila je da su se različite vrste medvjeda hibridizirale kroz povijest. U moderno doba rijetki su hibridi polarnih medvjedića kako u divljini, tako i u zatočeništvu. Hibrid je poznat i kao grožđani medvjed, pizzli medvjed ili nanulak.

Status očuvanja

Raspon smeđeg medvjeda se smanjio i došlo je do lokalnog izumiranja, ali vrsta kao cjelina ostaje klasificirana kao "najmanje briga" Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Globalna populacija izgleda stabilno, u nekim oblastima se smanjuje, dok u drugim raste. Prijetnje vrstama uključuju lov, krivolov, drugu smrtnost povezanu s ljudima i fragmentaciju staništa.

Izvori

  • Farley, S. D. i C. T. Robbins. "Dojenje, hibernacija i masovna dinamika američkih crnih medveda i grizli medveda". Kanadski časopis za zoologiju. 73 (12): 2216−2222, 1995. doi: 10.1139 / z95-262
  • Hensel, R. J .; Troyer, W. A. ​​Erickson, A. W. "Razmnožavanje u ženke smeđeg medvjeda". Časopis za upravljanje divljinom. 33: 357-365, 1969. doi: 10.2307 / 3799836
  • McLellan, B.N .; Proctor, M.F .; Huber, D .; Michel, S. "Ursus arctos". IUCN crvena lista ugroženih vrsta, 2017.
  • Servheen, C., Herrero, S., Peyton, B., Pelletier, K., Moll, K., Moll, J. (ur.).Medvjedi: istraživanje stanja i akcijski plan očuvanja (svezak 44). Gland: IUCN, 1999.
  • Wozencraft, W.C. "Ursus arctos". U Wilson, D.E .; Reeder, D.M. Svijet sisavaca: Taksonomska i geografska referencae (3. izd.). Johns Hopkins University Press. str. 588-589, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.


Pogledajte video: Medvjed je primijetio kako se vrana utapa u vodi, a onda je uradio nešto što je. . (Septembar 2021).